Νίκος Πορτοκάλογλου - Το πλοίο θα σαλπάρει!
     Νέα δισκογραφική δουλειά και ζωντανές εμφανίσεις!

Tι έχει μείνει απ' τη φωτιά
Αθηνόραμα
28/6/2008
Κι άλλη μια συνέντευξη του Νίκου Πορτοκάλογλου στο http://www.athinorama.gr:

Tι έχει μείνει απ τη φωτιά

Μουσική πολυχρωμία και φρεσκάρισμα του παλιού υλικού. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μας μιλά ενόψει των δύο συναυλιών του (Ηρώδειο, 6 & 7 Ιουλίου) που αποτελούν την ουσιαστική του πρόταση γι αυτό το καλοκαίρι.

Ποιο είναι το συνολικό σου πλάνο γι αυτό το καλοκαίρι;
Κυρίως αυτό το διήμερο στο Ηρώδειο. Θα κάνω και λίγες συναυλίες, το πολύ δέκα. Είναι μια μεταβατική φάση για μένα. Το χειμώνα δεν δούλεψα σε σκηνή, έριξα το βάρος στο στούντιο. Θέλησα να δημιουργήσω ένα νέο δίσκο, σχεδόν «χειροποίητο» («Η σβούρα και άλλες ιστορίες»), με ερμηνεύτρια τη Βασιλική Καρακώστα. Και τώρα θα ετοιμάσω ένα δικό μου.Ύστερα από το πολύ εσωστρεφές «Ένα βήμα πιο κοντά», νιώθω την ανάγκη ξανά για κίνηση και δυναμισμό.

Το Ηρώδειο θα είναι μια αναδρομή;
Σίγουρα θα περιλαμβάνει τα κομμάτια μου που αγαπήθηκαν πιο πολύ. Ταυτόχρονα, όμως υπάρχουν πάντα ο πειραματισμός στον ήχο, η μεταμόρφωση τραγουδιών μέσα από μια σημερινή ματιά. Είναι και κάποια τραγούδια παλιά που πέρασαν απαρατήρητα και νομίζω ότι τώρα μπορούν ν αναδειχτούν.

Οι καλεσμένοι σου;
Δεν θα μπορούσα, βέβαια, να καλέσω πολλούς. Θα υπήρχε πρόβλημα ροής και θα καταντούσε επετειακό. Με τη Χαρούλα Αλεξίου και την Ελευθερία Αρβανιτάκη έχω συνεργαστεί πολλές φορές, τώρα όμως δεν θα μείνουμε μόνο στα τραγούδια μου που έχουν ερμηνεύσει. Οι υπόλοιποι είναι η γνωστή μουσική οικογένειά μου. Με τον Νίκο Ζιώγαλα έχω συνδεθεί από τις πρώτες εμφανίσεις των Φατμέ, με τον Οδυσσέα Τσάκαλο είμαστε μαζί απ το σχολείο. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Βασιλική είναι επίσης δικοί μου άνθρωποι και ο Χάικ Γιατζιτζιάν είναι ο νέος φίλος - με κάλεσε το χειμώνα σε παράστασή του και του το ανταποδίδω με χαρά.

Πώς βλέπεις το κοινό σου σε σχέση με το παρελθόν;
Στα 80s ήταν βασικά οι συνομήλικοι. Τώρα συνυπάρχουν σχεδόν τρεις γενιές και η πολυχρωμία που δημιουργείται μ αρέσει. Είναι καλύτερα από την παλιά αίσθηση των οπαδών με «στολή», κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Πώς βιώνεις την Αθήνα σήμερα;
Αυτήν τη χρονιά είχα την ευκαιρία να ξεφύγω κάπως από τις δουλειές και να κάνω πρωινές βόλτες στο κέντρο, ανακαλύπτοντας και πάλι την πόλη, σχεδόν σαν ξένος. Είδα ζωντάνια, δράση, ένα νέο πολυεθνικό πρόσωπο... Πράγματα που με έκαναν να την ερωτευτώ ξανά. Αυτό που με κουράζει περισσότερο είναι η γκρίνια του «προχωρημένου» Αθηναίου που διαρκώς αγανακτεί μ αυτήν την πόλη.

Πώς σου φάνηκε η ιστορία με τον Λυκαβηττό;
Παράλογη. Αν υπήρχε πρόβλημα, ας το προέβλεπαν νωρίτερα. Το να επιτρέψουν τελικά τη λειτουργία του είναι ακόμη χειρότερο, γιατί έχουν ήδη ενσπείρει αμφιβολίες.

Χάρης Καλογερόπουλος
hkalogeropoulos@athinorama.gr

Επιστροφή στα Νέα     


Copyright 2011 © Nikos Portokaloglou